Het antwoord op de titel van dit blog is uiteraard ja…
Yoga kan je helpen om van gedachten die angst creëren in je lijf of mind af te komen of te verminderen. Is dat altijd gemakkelijk? Neen. Is dat confronterend soms? Ja. Is het een doeltreffende techniek? Absoluut! Ik spreek van ondervinden en ik neem je graag kort mee in mijn verhaal, mijn ervaring in het begeleiden van anderen met deze “klachten” of beter gezegd signalen die jouw lichaam geeft.
“Angst is je slechtste raadgever.” Dat gezegde hoor je wel eens langskomen en dat is ergens ook wel zo. Zoveel mensen onder ons en misschien ook wel jij hebben te kampen met angstgevoelens. Ook ik heb hier in het verleden last van gehad. Dat is geen schande, dat is zelfs heel menselijk in de maatschappij waarin wij leven. Als je niet bewust leeft dan word je geleefd en moet je zoveel balletjes in de lucht houden. Ze maken je bang als je er eentje laat vallen want dan ben je geen gedreven werknemer meer, geen goede partner, geen goede vriendin, … Je krijgt via allerlei nieuwskanalen de meest vreselijke beelden op je netvlies geplakt. Ik zie al jaren geen nieuws meer! Uitspraken van: “De wereld is omzeep, het komt niet goed met de wereld, onze jeugd, onze toekomst, geld, schoonheidsidealen,…” Het laat me kouder en kouder. Als we nu eens allemaal onze eigen wereld wat mooier maken en elkaar omringen met positiviteit. Veel angst gevoelens zouden al opgelost zijn.
Maar angstgevoelen komen natuurlijk vanuit verschillende hoeken en kunnen ook andere oorzaken hebben dan ‘deze wereld’ (Onze wereld is in mijn ogen wel mooi en ik geloof nog steeds dat er veel meer mooie en goede mensen rondlopen dan slechte mensen, enkel zien we ‘slechte mensen’ op TV en die mooie dingen veel minder). Angsten kunnen geconditioneerd zijn vanuit je verleden, de dus dagelijkse ‘ongezonde’ druk dat je ervaart, angst na een trauma, sommige onder ons zijn daar erfelijk iets gevoeliger aan, psychische aandoeningen,…
Om te beginnen kan ik al wel zeggen dat wat geconditioneerd is ook veranderd kan worden. Dat is ons “aangepraat” en wij zijn beginnen geloven in de gedachten van anderen. Dat kunnen ouders zijn, vrienden, … Om een persoonlijk voorbeeld te geven. Mijn moeder had/heeft enorme vliegangst. Als gevolg daarvan waren vakanties steeds met de auto in mijn kindertijd en werd een vliegtuig en vliegen in het algemeen bekeken als iets super gevaarlijk. Zij sprak haar angsten uit tegen mij en toen ik zelf 20 was en wou vliegen was ik zo verschrikkelijk bang om in dat vliegtuig te stappen. Omdat toe ook wist dat ik mijn eigen gedachten moest gaan creëren, ging ik het toch doen. Met een mega ei in mijn broek. 😉 Tranen, oppervlakkige ademhaling, enz… Door gedachten van iemand anders… Zo is het! Ondertussen vliegen we ook geregeld en doe ik het zeker en vast maar ik moet mezelf toch even oppeppen om erin te stappen. Dat is geen schande natuurlijk maar als je het vergelijkt met mijn man die vloog vanaf hij een klein was… Hij stapt in de vlieger als in een trein.
Maar wat nu als bepaalde angsten je dagelijks bezig houden? En als deze zich echt omzetten in angstaanvallen? Dan ga je misschien zoals ik hyperventileren. Een jaar of 10 geleden waren paniekaanvallen en hyperventilatie iets dat zeker 1 keer per week voorkwam bij me. Er was uiteraard een bepaalde trigger maar het gevoel dat angst je lichaam overneemt is zeer eng moet ik bekennen. Soms zo eng, zo in de hyperventilatie dat je denkt dat je doodgaat omdat je niet meer kan ademen en je vraagt aan je omgeving om een ambulance te bellen. Gelukkig is die periode ver achter me maar het gevoel kan ik me nog zo herinneren. Heel af en toe bij bepaalde gesprekken of situaties kan ik dat gevoel wel eens terug ervaren. Maar… mijn liefdevol gezin kent mij zo goed en weet dan perfect hoe dat komt en ze ook weten wat doen en zeggen waardoor dit niet erg meer is.
Wat is hyperventilatie dan net?
“Hyperventilatie is wanneer je snel en oppervlakkig ademt, soms zelfs zonder dat door te hebben. Dit kan leiden tot een verstoring van het evenwicht tussen zuurstof en kooldioxide in het lichaam. Normaal gesproken reguleert ons lichaam dit evenwicht automatisch, maar bij hyperventilatie raakt dit verstoord.
Dit kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, een gevoel van ademnood, hartkloppingen, en soms zelfs flauwvallen.”
Als je last hebt van angstaanvallen, dan heb je op dat moment dus ook vaak problemen met je ademhaling. Je ademt snel en oppervlakkig. Hierdoor ben je minder goed in staat om je lichaam te voeden met zuurstof. Je ontwikkelt als het ware een stressreactie. Je lichaam heeft het gevoel dat het op de vlucht is. Dit verergert jouw angstaanval alleen maar meer.
Voel je zelf nu aan dat ook jij wel eens, of regelmatig te kampen heeft met angstaanvallen? Dit kan met of zonder hyperventilatie zijn. Wil je graag ook wat handvaten om die angstaanvallen te verminderen of laten verdwijnen? Ik heb voor jou 4 grote hulpmiddelen die jouw kunnen helpen naar het verminderen van angstaanvallen en die ik vanuit onze Yogawereld en filosofie graag met je deel.
- Ademhalingsoefeningen: Om te beginnen met je angsten te overwinnen is het dus erg belangrijk dat je je bewust wordt van de manier hoe je ademt. Dit kun je gewoon doen door op een stoel of op een kussen rechtop te gaan zitten. Sluit je ogen en focus je nu op je ademhaling. Probeer je focus bij de ademhaling te houden en stuur nu de adem helemaal richting het bekken. Langzaam stuur je jouw adem omhoog richting de borst. Uitademend ontspan je weer vanuit het bekken totdat je weer eindigt bij de borst. De Yoga ademhaling in het algemeen genoemd. Naast deze standaard ademhalingen hebben we nog een aantal andere ademhalingen die je angstgevoelens kunnen verminderen.
2. Angstgevoelens overwinnen door Yogahoudingen (asana’s):
Er zijn verschillende Asana’s die erg deugddoend kunnen zijn om uit te voeren bij overwinnen van angstgevoelens. Enkele voorbeelden zijn Balasana (Kindhouding), Apanasana (knieën richting de borst), Bhujangasana (cobra) , Supta Matsyendrasana (liggende twist), Uttanasana (vooroverbuiging) en Savasana (Lijkhouding). Ook de Vipariti Karani (gebroken kaars houding) kan heel fijn zijn om tijdens een paniek, angst of hyperventilatie aanval te doen. Deze laatste deed ik zelf ook altijd. Die benen omhoog tegen de muur en het bloed en dus de zuurstof even sturen naar de vitale organen zodat die rustig kunnen blijven functioneren. Als je enkele houdingen gedaan heb bij een aanval kan je daarna een Yin Yoga houdingen kiezen die je rust geeft en daar eventjes in ademen.
3. Angst gevoelens plaatsen, verwerken en/of omarmen door middel van meditatie:
Angsten ontstaan door gedachten. Dat is al een eerste bron om naartoe te gaan. Net zoals ik gedaan heb. Gaan zoeken en voelen vanwaar de angsten kwamen. Bepaalde gedachten in je hoofd dwarrelen daar ongecontroleerd. Ze zijn gewoon aanwezig en je moet er maar iets mee doen of mee omgaan. Je kan daar echt gek van worden of je door laten verwarren waardoor je soms bepaalde keuzes maakt die ver van je afstaan. Maar hoe doe je dat dan net in meditatie?
Je bent in staat controle uit te oefenen op je gedachten. Goed nieuws dus! Natuurlijk is dat niet zomaar 1,2,3 geregeld, maar het kan! En dat begint eigenlijk al met het bewust worden van je gedachten. Je leert jezelf dat je invloed kunt uitoefenen op jouw gedachten, in plaats van dat ze invloed uitoefenen op jou. Meditatie is DE KEY! Ruimte creëren in je hoofd, controle over je ademhaling en over je lijf. DE bron gaan opzoeken van jouw paniek of angst ga je op een keertje toch eens moeten doen. Anders blijven we aan symptoombestrijding doen en gaan we niet naar de oorzaak. Ik ben uiteindelijk ook bij mijn toenmalige Yogadocente gekomen met mijn verhaal en dit tegen haar uitgesproken. Ik had een 1 op 1 les geboekt met haar en daar kwam het binnen wat het nu eigenlijk net was. (Opgelet, ik heb niets verschrikkelijk meegemaakt tov soms andere verhalen maar dat op zich maakt niet uit. Iedereen leeft en beweegt met zijn eigen rugzak.)
Zei liet me trouwens horen wat het verschil is tussen een existentiële angst en een sociale angst, externe angst, omgevingsangst,… Ik vertel dit ook in de bijhorend minireeks die binnenkort online komt in de Body & Soul Academy.
4. Bekijk eens grondig jouw levensstijl:
Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar je beweging, maar ook naar je voeding. Zo kunnen alcohol, cafeïne en stress ervoor zorgen dat de angst aangewakkerd wordt. Je omringen door mensen die een positieve vibe is ook niet onbelangrijk.
Ik weet ook… Yoga, mindfulness, meditatie,… het zijn allemaal ondersteunende middelen om jezelf beter in je vel te voelen ongeacht welk gevoel er schuilgaat in je lijf of hoofd. Dit vervangt nooit een arts of specialist maar kan je soms wel al een heel eind op pad zetten, ondersteunen in het ganse proces of zelfs een arts of specialist vermijden.
In de Body & Soul Academy, het online platform van Heal Your Health ga je eerstdaags ook een mini lessenpakket vinden rond dit onderwerp. “Yoga en mindfulness bij angst en paniek gevoelens” zal een vierdelig pakketje zijn dat uiteraard een fijne Yogales bevat met asana’s (houdingen) om thuis te gebruiken als je met die eigen gevoelens aan de slag wil. Daarnaast bevat dit een gesproken meditatie als je voelt dat je een angst – paniek of hyperventilatie aanval voelt opkomen, een filmpje met ademhalingstechnieken tegen angstige gevoelens en een filmpje waarin ikzelf ook enkele dagdagelijkse tips geef vanuit mijn eigen ervaring, mijn verpleegkundige ervaring en de ervaring met mensen in onze studio die ik reeds begeleidde met deze gevoelens. Puur uit de praktijk en tastbaar om zelf in je dagelijks leven te gebruiken.
Heb jij na het lezen van dit blog het gevoel dat dit echt iets is waar jij eens mee aan de slag wil gaan? Laat me via de gekende kanalen maar iets weten en jij krijgt de link naar dit lessenpakketje als eerste.
“Weet dat de wereld en alles wat er rondom draait altijd en dus continu in verandering is. Soms kan je dit moeiteloos vastpakken en mee evolueren en soms is de verandering lastig, moeilijk, vervelend, angstig,… Weet dat die momenten ook weer voorbij gaan. Begeleid jezelf door wat moeilijker is en kom er dubbel zo sterk uit met weer een beetje bij in dat rugzakje van persoonlijke groei.
Graag tot snel en geniet van jouw dag!
Liefs,
Lindsay