Solar Plexus of ook wel onze ‘zonnevlecht’ genoemd. 

Het derde energiecentrum in de Chakraleer en heel belangrijk om goed te zorgen voor deze plek. Die zonnevlecht is het centrum voor daadkracht en vuur en gaat over alles wat we nodig hebben om onze dromen waar te maken. Zelfvertrouwen, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen. En als het gaat over dromen te verwezenlijken sta ik op de eerste rij hoor! 😉 

Om verder te komen in het leven en persoonlijke uitdagingen aan te gaan, dromen te gaan realiseren en te staan waar je wil staan als mens heb je wat daadkracht nodig. Geloven in jezelf en jezelf helemaal kunnen zijn is in deze maatschappij niet zo evident. Door aan de slag te gaan met de energie van onze zonnevlecht geraken we al een heel eind verder!

Soms maken we plannen of hebben we bepaalde ideeën, maar hebben we net wat te weinig durf om ze uit te voeren. Je wilt misschien graag je routine veranderen of je hebt een top idee bedacht, maar als je het wil gaan doen, blijf je steken. We kennen allemaal dat gevoel en we weten eigenlijk wel wat we missen om ons plan in uitvoering te zetten. Zelfvertrouwen… gewoon gaan met die banaan!

Volgens de yogafilosofie bevindt zich in de Zonnevlecht, het derde energiecentrum, Manipura Chakra, ons centrum van daadkracht en vuur. De yogi’s zien het als onze grootste bron van kracht. Het is de plek waar ons voedsel wordt omgezet in energie en waar we onze fysieke power vandaan halen. Wanneer deze chakra uit balans is, kunnen we gevoelens van onzekerheid, zelftwijfel en een gebrek aan richting in het leven ervaren. Het goede nieuws is dat we met hulp van de geweldige yogatechnieken deze chakra weer in balans kunnen brengen en onze innerlijke kracht weer kunnen hernieuwen.

Waar bevindt jouw solar plexus zich? 

De locatie van de Solar Plexus Chakra is vier vingerbreedten boven de navel, net onder de ribbenkast. Om preciezer te zijn, is het op de lijn van het einde van het borstbeen tot de navel.

Wat is de betekenis van de solar plexus of “Manipura”?

‘Mani’ betekent een stralende edelsteen en ‘pura’ betekent de plaats, dus Manipura vertaalt zich letterlijk naar “plaats van de stralende edelsteen“. Vuur is het meest glanzende element van alle vijf elementen, en de Solar Plexus Chakra is het energiecentrum van vuur. Daarom wordt de derde chakra de plaats van vuur of Manipura Chakra genoemd.

De kleur geassocieerd met onze zonnevlecht is dus ook geel. Aangezien de chakra’s hun kleur krijgen van het element dat hen omringt, weerspiegelt Manipura Chakra de gele kleur van het vuurelement . Deze kleur symboliseert energie, intellectueel vermogen en de verbinding die je hebt met het vuur en de zon. Deze chakra staat ook voor jeugd (yes!) en een nieuw begin. Het vuurelement wordt in het lichaam weergegeven als warmte of Agni. Overmatige vuurenergie kan hier impulsieve reacties veroorzaken, zoals woede en agressie, wat een teken is van een geblokkeerde Solar Plexus. Dus als je eens slaat met die deur of er vliegt eens een wasman door de woonkamer dan kan je besluiten dat je zonnevlecht wat blokkades ervaart. 😉

Wanneer onze zonnevlecht geblokkeerd of uit balans is, kan dit zich manifesteren in verschillende fysieke en emotionele problemen. Aangezien de derde chakra zich in de bovenbuik bevindt, kan een blokkade of onbalans vaak spijsverteringsproblemen veroorzaken. De fysieke symptomen van een zonnevlecht blokkades kunnen nog zijn:

  • onbalans in de spijsvertering
  • Prikkelbare darm syndroom
  • Eetstoornissen
  • Overmatige gewichtstoename
  • Suikerziekte
  • Problemen met de alvleesklier, lever en dikke darm
  • Maagzuur
  • Gevoelig of bloedend tandvlees

Maar naast deze fysieke blokkades hebben we ook emotionele en/of mentale blokkades: 

  • Ongecontroleerde woede en irritatie
  • Laag zelfvertrouwen
  • Twijfel en wantrouwen naar de mensen in je omgeving
  • Onzekerheid en een laag zelfbeeld
  • Behoefte aan voortdurende bevestiging en goedkeuring van anderen
  • Ongezonde gehechtheid aan mensen in je leven
  • Slachtoffer mentaliteit
  • Gebrek aan richting en motivatie
  • Moeite met grenzen stellen

Maar wat als die zonnevlecht nu helemaal in balans is? Dan ervaar je volgende gevoelens: 

  • Een sterk gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • Een duidelijk gevoel van persoonlijke identiteit.
  • de kracht voelen om actie te ondernemen in de richting van doelen en dromen
  • Goede spijsvertering en een gezonde stofwisseling
  • Een gevoel van innerlijke kracht en veerkracht
  • Vermogen om gemakkelijk beslissingen te nemen en op zichzelf te vertrouwen
  • Bereidheid om risico’s te nemen en uit de comfort zone te stappen
  • Controle over emoties

Het reinigen en openen van jouw zonnevlecht kan je een beter mens maken en je helpen je droomleven te realiseren. In onze studio doen we dat door bepaalde Yogahoudingen te gaan uitoefenen die effect hebben op de zonnevlecht maar ook door energetische therapie toe te passen. Dat laatste houdt onder andere ook wat Yogaposes in maar we kunnen ook warmte toepassen. Een warm kersepitkussen op de locatie van de zonnevlecht leggen, een massage uitvoeren op die plek, de vuurademhaling, of kapalbhati pranayama laten uitoefenen, meditatie met edelstenen (rozenkwarts, bergkristal, citrien), tijdens de meditatie, massage of met het kersenpitkussen kan er muziek gespeeld worden met een bepaalde Hertz dat effect heeft op de zonnevlecht energie.

Wat is ook ideaal!!! Bewegen in de zon! De natuur gebruiken om dit natuurlijke element in balans te brengen. Jammer genoeg hebben we dat niet altijd hier. Ik zeg altijd dat mensen in Spanje veel vrolijker zijn en minder opvliegend en norser als hier. Daar leg ik een stukje van de oorzaak. Die mensen hebben veel meer zonlicht dus daardoor ook meer controle over hun emoties en vliegen niet voor een muggenpiske tegen de muur zoals hier.

Enkele voorbeelden van Yogaposes kunnen zijn:

  • De klassieke voorwaartse buiging (Pashimottanasa) – De booghouding (Dhanurasana) – De twisthoudingen (Ardha Matsyendrasana)

Klassieke Voorwaartse Buiging. Booghouding Zittende twist

Dit zijn maar drie houdingen als voorbeeld van poses die je zonnevlechtblokkade kunnen opheffen maar er zijn er uiteraard nog meer.

En nu is het aan jou! Ga eens ervaren in je lichaam hoe jou zonnevlecht energie aanwezig is… Je kan altijd onze hulp inroepen via energetische therapie https://www.healyourhealth.be/ons-aanbod/energetische-therapie/  maar zoals je leest kan je mits wat discipline bij jezelf al een heel eind verder.

Ga er mee aan de slag, laat je innerlijke vuurtje branden!

En laat me weten hoe je dat allemaal ervaart.

Vurige groetjes,

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!