Een diepe staat van ontspanning creëren door middel van Yin Yoga… Ik moet toegeven, vroeger was ik er geen fan van. Maar inmiddels kan ik zo genieten van heerlijke Yin Yoga-poses dat de wereld naast mij mag ontploffen!
Welkom op dit blog, in mijn verhaal en de betekenis van Yin Yoga.
Het is allang geen geheim meer dat yoga in het algemeen een positief effect heeft op je lichaam, je mindset, je energieniveau, je conditie, je spieren, enzovoort. Het is ook belangrijk dat je je yogapractice afstemt op wat jij nodig hebt en verlangt, zowel in lichaam als geest. Sommige yogi’s houden zich trouw aan één vaste yogastijl, terwijl anderen Yin Yoga, Hatha Yoga of nog iets anders combineren om beter in te spelen op hun eigen behoeften. Er is geen goed of fout: in yoga is alles heel persoonlijk.
In dit blog neem ik je mee in de wereld van Yin Yoga, een wereld van vertragen en terugkomen naar je eigen gevoel. En laat dat nu net zijn wat de meeste mensen onder ons écht nodig hebben, maar vaak niet doen: vertragen. Jaren geleden reken ik mezelf daar ook nog bij, hoor. Ik was en ben nog steeds gek op yoga. Het is mijn bron van zelfliefde, ontspanning, energie en verbinding. Maar in het begin van mijn yogacarrière, als ik het zo mag noemen, ging ik alleen voor de power yoga’s: Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga. Ik wilde zweten, puffen, voelen dat mijn spieren werkten, mijn lijf strak krijgen, enzovoort. Als iemand me vroeg om een Yin Yoga-sessie bij te wonen, dacht ik: no way José, daar ga ik me doodvervelen! Totdat mijn yogaopleiding eraan kwam en Yin Yoga een verplicht onderdeel werd van mijn persoonlijke practice en natuurlijk van mijn opleiding.
My God, die eerste lessen… Ik kon geen rust vinden. Ik telde de minuten af die we in die houdingen moesten blijven. Ik dacht bij mezelf: de tijd dat ik hier nu in deze houding lig, had ik al 200 zonnegroeten kunnen doen en 100 kcal kunnen verbranden! Mijn hoofd was een bol wol vol knopen, en ik dacht dat die drukte nodig was om alles uit het leven te halen.
Gelukkig liet de wereld van yoga me stap voor stap ontdekken dat die drukte eruit moest. Dat ik mezelf voorbijliep en niet wilde voelen wat ik écht moest gaan voelen. Namelijk dat het leven er voor mij anders uitzag dan hoe ik het effectief leefde, en dat de carrièrestappen die ik had gezet, geen stappen waren om een bepaald carrièredoel te bereiken, maar stappen om gezien te worden—omdat dit in mijn kindertijd niet gebeurde. Tuurlijk wilde ik dat niet voelen. Wie wil zich nu kwetsbaar voelen, dacht ik toen. Vergeten en doorgaan, hé. Ik werkte op kritieke afdelingen in het ziekenhuis waar stilstaan geen optie was, en zo was mijn leven ook: stilstaan is geen optie en het verleden, dat stoppen we in een doosje en dat zal daar wel wegrotten.
Tja, de yogafilosofie leerde me dat het gehoopte wegsmelten van gevoelens die ik niet wilde voelen niet in dat zogezegde doosje ging gebeuren, maar in mijn lijf en hoofd, en dat Yin Yoga me daarbij misschien wel heel goed kon helpen. Dus gaf ik het een kans. Ik stelde mezelf open om Yin Yoga echt serieus te nemen en het niet te zien als mijn kracht, maar als mijn zachtheid. Ik kon daarnaast nog genoeg poweryoga doen om mijn energie kwijt te kunnen en Yoga als power ook te blijven zien.
Maar wat is Yin Yoga net?
Yin Yoga is gericht op het versterken en versoepelen van je bindweefsel en gewrichten. De verschillende yogaposes rekken de dieperliggende spieren op, stimuleren de bloedsomloop en maken het bekkengebied flexibel. Bij Yin Yoga wordt een pose minutenlang aangehouden. Twee, drie… soms wel zes minuten. Het leert je om stil te worden in een ongemakkelijke houding, zodat je echt naar je lichaam kunt luisteren. Door langere tijd in een bepaalde asana of houding te blijven, kan het lichaam zich op een dieper niveau gaan ontspannen. In elke pose neem je waar wat er in je lichaam gebeurt: wat voel je? Welke gedachten komen op? En lukt het je om deze, net als wolkjes aan de hemel, ook weer weg te laten drijven zodat ze niet afleiden?
Omdat Yin Yoga in eerste instantie weerstand kan oproepen (vanwege het lichamelijke ongemak en een zogeheten monkey mind), kom je uiteindelijk in een staat van overgave—en daar moest ik als vrouw ook geraken. In die overgave. Tegen mezelf kunnen zeggen: “Oké, Lindsay, en nu gaan we loslaten.”
Door bewust te ademen tijdens deze houdingen, voorzie je je lichaam van zuurstof en adem je afvalstoffen uit, terwijl je ook een diepere staat van rust en zijn ervaart. In Yin Yoga zijn ademhaling en statische Yin-houdingen dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Heb ik dan kunnen loslaten?
Ja, ik heb kunnen loslaten. Het heeft me tijd en tranen gekost, maar Yin Yoga heeft me rust gegeven—iets waarvan ik dacht dat het niet voor mij was weggelegd. En als je dan in een veilige omgeving bent, in een gezellige studio met een yogadocent die de nodige ervaring, kennis, empathie en energie heeft om je echt mee te nemen, groei je door de stilte heen naar een mooiere versie van jezelf.
Tijdens Yin Yoga vielen voor mij de puzzelstukjes op hun plaats. Ik leerde mezelf omarmen en kon kracht putten uit de stilte om keuzes te maken die echt bij mij pasten. Waar ik voor de overgave aan Yin Yoga nog onrustig op die mat lag, draaide, keerde en zuchtte, was dat gevoel uiteindelijk omgekeerd naar thuiskomen bij mezelf. Liefst nog een dekentje over me heen, een zacht muziekje erbij, en laat maar stromen die energie, die tranen, die glimlachjes, of gewoon die neutraliteit die je soms graag wilt ervaren.
Yin Yoga is eventjes geen balletjes hooghouden. Het is eerder alle balletjes neerleggen en na de Yin-practice bekijken welke je weer oppakt en welke je overtuigend door het raam naar buiten gooit.
En uiteraard, ik ben nog steeds een druk persoon met tonnen energie. Dat is ook een deel van wie ik ben. Vorige week, tijdens een workshop, zei een deelnemer dat ze nooit had gedacht dat ik haar rust kon geven. “Jouw energie is soms zo hoog,” zei ze, “en ik kom hier voor Yin Yoga, dus ik dacht eerst: ai, dat gaat niks worden hier. Maar wonderwel,” zei ze, “eens de les begint, neem jij iedereen mee, en hangt er zoveel rust om je heen en in de ruimte dat je er helemaal in meegaat.”
Dat vond ik wel een heel mooi compliment.
Voor wie is Yin Yoga?
Voor iedereen! Sommigen zeggen me wel eens: “Nee, Yin Yoga, daar word ik zenuwachtig van.” Wel, dat zijn precies de mensen die Yin Yoga nodig hebben, want vaak durven of kunnen ze niet stilstaan bij zichzelf. Laat Yin Yoga iets zijn dat je eventueel extra doet. Voor sommigen is het alles wat ze doen in yoga, en dat is ook helemaal goed. Anderen zeggen: “Als ik Yin Yoga doe, heb ik niet het gevoel dat ik gesport heb.” Klopt, maar dat is ook niet de intentie. Wil je yoga doen om in conditie te komen en fit te blijven, gecombineerd met de nodige rust, dan moet je voor een andere stijl kiezen. Ook ik houd daar nog steeds van. Ashtanga of Vinyasa zijn voor mij zalige stijlen, maar Yin Yoga is er om dat bolletje wol in je hoofd te ontwarren. Gebruik Yin Yoga, als je sportieve uitdagingen zoekt, eerder als een ontstresser, als een manier om te stretchen voor of na je sportactiviteiten, als een zelfzorgmomentje, een rustmoment.
Laat jezelf professioneel omringen. Yin Yoga moet goed begeleid worden en heeft de juiste muziek en zachte energie nodig. Als energetisch therapeut, waar ik ook een opleiding voor heb gevolgd, werk ik veel met de chakra’s, meridianen en orgaanenergie. Die kennis neem ik soms ook mee in een Yin Yogales om blokkades in je energiesysteem los te maken.
Ga eens diep voelen. Maak het stil voor jezelf. Kan je daar mee omgaan? Word je er ongemakkelijk van? Welke gevoelens komen dan binnen? Misschien kan Yin Yoga ook voor jou wat zachtheid brengen. Rust, ontprikkeling, ontspanning en zelfliefde creëren. Geloof me: als ik, als “over-the-top” stresskonijn, vliegend van punt A naar B, de liefde voor Yin Yoga kon ervaren, dan kan jij het ook.
Wij bieden in onze yogastudio Yin Yoga aan op maandagavond en donderdagavond. Maandagavond zit meestal snel vol, maar op donderdagavond hebben we geregeld nog wel een plekje vrij. Op maandag starten we om 18:45 en op donderdag om 20:00. Voor iedereen is er dus een optie.
Kom het zelf ervaren; met alle liefde neem ik je mee in deze mooie wereld.
Liefs,
Lindsay
(Oh ja, nu beoefen ik zelfs Yin Yoga in combinatie met de spijkermat! Van rust en concentratie gesproken he. 😉 )