Onze hormonen, wij vrouwen, wij kunnen er wat van he…

Hormonen spelen een cruciale rol in onze levens! Ze beïnvloeden alles, van stemming en energie tot menstruatiecycli en menopauze. Als verpleegkundige en yogateacher heb ik gemerkt dat yoga een krachtig hulpmiddel kan zijn om hormonale balans te bevorderen. In deze blog verken ik de relatie tussen vrouwelijke hormonen en yoga, en hoe specifieke yogaoefeningen kunnen helpen om je hormonen in balans te brengen.

Ik maakte hier ook een hele workshop van die je kan vinden in onze Body & Soul Academy maar ik vertel er eerst wat meer over. Op het einde van dit blog zal ik even de link geven als je het gevoel hebt dat Yoga jou misschien wel kan helpen.

Wat zijn Hormonen?

Hormonen zijn chemische ‘boodschappers’ in het lichaam die geproduceerd worden door klieren in het endocriene systeem. Ze regelen tal van lichaamsfuncties, zoals groei, metabolisme, en voortplanting. Voor vrouwen zijn oestrogeen, progesteron, en testosteron enkele van de belangrijkste hormonen.

Ik vertel even één voor één wat deze hormonen als functie hebben.

Oestrogeen: Oestrogeen is een van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de eierstokken, maar ook in kleinere hoeveelheden door de bijnieren en vetweefsel. Oestrogeen heeft verschillende functies in het lichaam:

  • Ontwikkeling van Vrouwelijke Geslachtskenmerken: Het speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals borstgroei, de verdeling van lichaamsvet rond de heupen, dijen en billen, en de ontwikkeling van het voortplantingssysteem.
  • Menstruatiecyclus: Oestrogeen helpt bij de regulatie van de menstruatiecyclus door het stimuleren van de groei van het baarmoederslijmvlies (endometrium) tijdens de eerste helft van de cyclus.
  • Botgezondheid: Het bevordert de botdichtheid en helpt osteoporose te voorkomen door de opname van calcium in de botten te ondersteunen.
  • Humeur en Cognitieve Functies: Oestrogeen beïnvloedt de neurotransmitters in de hersenen, wat kan bijdragen aan stemmingsregulatie en cognitieve functies.

Progesteron: Progesteron is een ander belangrijk geslachtshormoon dat voornamelijk door het corpus luteum in de eierstokken wordt geproduceerd na de eisprong. Het speelt een cruciale rol in:

  • Menstruatiecyclus: Progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies voor op een mogelijke zwangerschap na de eisprong door het dikker en rijker aan bloedvaten te maken, wat het geschikt maakt voor een bevruchte eicel om zich in te nestelen.
  • Zwangerschap: Als een zwangerschap optreedt, ondersteunt progesteron de zwangerschap door de baarmoeder te kalmeren en te voorkomen dat het baarmoederslijmvlies afbreekt. Het helpt ook bij de ontwikkeling van de placenta.
  • Balans met Oestrogeen: Progesteron helpt bij het in balans houden van de effecten van oestrogeen en voorkomt een te sterke groei van het baarmoederslijmvlies, wat kan leiden tot endometriose en andere problemen.

Testosteron: Hoewel testosteron vaak wordt geassocieerd met mannen, speelt het ook een belangrijke rol in het vrouwelijk lichaam. Testosteron wordt in kleinere hoeveelheden geproduceerd door de eierstokken en bijnieren. De functies van testosteron bij vrouwen omvatten:

  • Seksuele Functie: Testosteron draagt bij aan het libido en het seksuele verlangen.
  • Botgezondheid: Net als oestrogeen, speelt testosteron een rol bij het behoud van botdichtheid en helpt het bij de preventie van osteoporose.
  • Spiermassa en Energie: Testosteron helpt bij het behoud van spiermassa en kracht, evenals het bevorderen van energie en algemene vitaliteit.
  • Stemming en Cognitieve Functies: Het beïnvloedt de neurotransmitters in de hersenen, wat kan bijdragen aan stemmingsregulatie, zelfvertrouwen en cognitieve functies.

 

Nu we deze hormonen onder de loep hebben genomen zien we ook dat als deze hormonen uit balans zijn dit kan leiden tot een heel aantal vervelende gezondheidskwaaltjes of zelfs gezondheidsproblemen.

  • Menstruele onregelmatigheden
  • PMS (premenstrueel syndroom)
  • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
  • Overgangsverschijnselen tijdens de menopauze
  • Stress en angst
  • Gewichtstoename

Maar hoe kan Yoga dan helpen in heel dit verhaal? 

Yoga is een holistische praktijk die niet alleen het lichaam, maar ook de geest en emoties in balans kan brengen of dat probeer ik toch te bereiken bij onze Yogi’s op de mat, online of offline. Specifieke yogahoudingen en ademhalingstechnieken kunnen de werking van het endocriene systeem ondersteunen en helpen om hormonale schommelingen te reguleren. Klinkt goed?

Ik geef je enkele yogahoudingen die je kan uitvoeren om jouw hormonale balans wat stabieler te maken.

  1. De Kameel (Ustrasana): Deze houding stimuleert de schildklier en bijnieren, wat kan helpen bij de regulatie van hormonen.
    • Begin op je knieën, met je knieën op heupbreedte.
    • Plaats je handen op je onderrug voor ondersteuning en buig langzaam naar achteren.
    • Als je comfortabel bent, kun je je handen naar je hielen brengen.
    • Houd je hoofd neutraal of laat het voorzichtig naar achteren hangen.
  2. De Vlinder (Baddha Konasana): Deze houding is goed voor de reproductieve organen en kan helpen bij het verlichten van menstruele ongemakken.
    • Ga zitten met je benen recht vooruit.
    • Breng je voeten samen en laat je knieën naar buiten vallen.
    • Houd je voeten vast en buig je voorzichtig naar voren vanuit je heupen.
  3. De Brug (Setu Bandhasana): Deze houding helpt bij het openen van de borst en het stimuleren van de schildklier.
    • Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
    • Til je heupen op naar het plafond en plaats je handen onder je rug voor ondersteuning.
    • Houd de positie een paar ademhalingen vast.
  4. Ademhalingsoefening: Nadi Shodhana (Wisselende Neusgatademhaling): Deze ademhalingstechniek helpt bij het kalmeren van het zenuwstelsel en het in balans brengen van de hormonen.
    • Zit comfortabel met een rechte rug.
    • Sluit je rechterneusgat met je duim en adem in door je linkerneusgat.
    • Sluit je linkerneusgat met je ringvinger en adem uit door je rechterneusgat.
    • Blijf afwisselend ademen voor een paar minuten.

Dit is maar een greep uit het hele proces van hormonale ondersteuning door Yoga.

Zoals ik zei, wij hebben in onze Body & Soul Academy een workshop Hormoonyoga. Ik vertel er wat meer over.

In de workshop geef ik je vanuit de verpleging wat meer theorie rond onze hormonen. De meest voorkomende hormonen en welke invloeden ze hebben in ons lijf… Daarnaast zijn er 4 praktische Yogafilmpjes van telkens 20 minuten waarin we per filmpje aan de slag gaan met een specifiek hormoon. Uiteraard heb je dan ook nog andere gezondheidsvoordelen van deze Yoga sessies hoor.

Voor welke vrouwen kan deze workshop zijn? 

Voor elke vrouw die meer wil leren over hoe ze haar hormonen in balans kan brengen, haar stressniveau kan verlagen en haar algehele welzijn kan verbeteren. 

  1. Regulatie van de Menstruatiecyclus: De workshop biedt specifieke yogahoudingen en ademhalingstechnieken die de hormonale balans kunnen bevorderen en de menstruatiecyclus kunnen reguleren.
  2. Vermindering van PMS-Symptomen: Door middel van ontspanningsoefeningen en hormonale balans kan je verlichting vinden van je PMS-symptomen.
  3. Stressvermindering en Ontspanning: Yoga helpt bij het verminderen van stress en bevordert ontspanning, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en minder vermoeidheid.
  4. Gewichtsbeheersing: Regelmatige yogabeoefening kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht door het stimuleren van het metabolisme en het bevorderen van een betere hormonale balans.
  5. Verbetering van het Libido: Door hormonale balans en stressvermindering creëer je een verbetering van het libido en algehele seksuele gezondheid.
  6. Stemmingsregulatie: Yoga kan helpen bij het stabiliseren van stemmingen door het bevorderen van een gezonde hormoonhuishouding en het verbeteren van de geestelijke gezondheid.

Ik geef deze week (van maandag 27 mei 2024 tem zondag 2 juni 2024) deze workshop met een korting aan jou. Geniet hier dus van en ga aan de slag met je hormoonhuishouding. Je lichaam, je mindset en misschien je omgeving 😉 gaat je dankbaar zijn…

Heel veel succes en als er vragen zijn, laat het weten he.

Liefs,

Lindsay

https://www.healyourhealth.be/webshop/workshops/workshop-hormoonyoga

Share This

Share this post with your friends!